Σεπτέμβριος 2011: ΠΑΖΑΡΙΑ ΙΣΤΙΑΙΑΣ: άρχισαν τα όργανα...

Τόσα χρόνια ο κάθε δήμος μόνο να εισπράττει ξέρει χωρίς να μας προσφέρει ούτε τα στοιχειώδη καταγγέλλουν οι παζαριώτες. Δεν υπάρχουν τουαλέτες για της ανάγκες μας, νερό να πιούμε, βρύσες να πλένουμε το νοικοκυριό μας, μπάνιο να κάνουμε καλοκαιριάτικα, προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και τους επιτήδειους για τα εμπορεύματα μας, ίση μεταχείριση όλων. Και δεν είναι μόνο αυτά, αλλά και τόσα άλλα που δεν καταγγέλλουν επίσημα για ευνόητους λόγους.
Αδιάψευστος μάρτυρας των συνθηκών υγιεινής αποτελεί το φωτογραφικό υλικό από τον χώρο των παζαριών. Μια μικρή φθηνή οικοδομική κατασκευή που την ονόμασαν τουαλέτες φιλοξενεί έναν μικρό νιπτήρα, μια υποτυπώδες ντουζιέρα με σκέτο τσιμέντο κάτω και έναν μικρό θερμοσίφωνα που δεν λειτουργεί, δυο βρώμικες τούρκικες τουαλέτες, μια εξωτερική κοινή λίμπα με τέσσερις βρύσες (σαν αυτή που έπιναν νερό τα γαϊδούρια κάποτε), και δύο λάμπες για φωτισμό... Όλα αυτά καλούνται να εξυπηρετήσουν καθημερινά και για μια ολόκληρη εβδομάδα της χιλιάδες κόσμου των παζαριών (εμπόρους και πελάτες) αλλά και τους αθίγγανους από τον παρακείμενο καταυλισμό και της αυτοσχέδιες παράγκες - οικίες που έχουν στήσει δίπλα στης τουαλέτες. Ακριβώς το ίδιο ισχύει όχι μόνο κατά την διάρκεια των παζαριών, αλλά και κάθε Δευτέρα που γίνετε η λαϊκή αγορά στον ίδιο χώρο.
Τα φετινά παζάρια αποτελούνται από περίπου 300 απλές παράγκες, πολλές μεγάλες για τα σουβλατζίδικα και το λούνα παρκ, αλλά και διάφορα πόστα περιμετρικά. Η κάθε παράγκα είναι τρία μέτρα και κοστολογείται 450 ευρώ, ένας έμπορας χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερις τέτοιες παράγκες ενιαίες για να στήσει το κατάστημα του. Οι παράγκες των σουβλατζίδικων και λούνα παρκ κοστολογούνται, "χτυπιούνται", επι-ενοικιάζονται, για χιλιάδες ευρώ. Στο ποια θα πάρει ποιος, ισχύει το "αν έχεις μέσον (και χρήμα) διάβαινε..." Το κόστος της παράγκας είναι μόνο το ενοίκιο του χώρου, έπειτα οι ιδιόκτητες τους υποχρεώνονται να πληρώσουν επιπλέον τον μοναδικό ιδιώτη εργολάβο για το στήσιμο της παράγκας αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα ανάλογα που θα καταναλώσουν.
Με έναν γρήγορο υπολογισμό σύμφωνα με τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψιν τα λόγια εμπλεκομένων, διαπιστώνουμε ότι αγγίζουμε το ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ! Τώρα πόσα τελικά θα καταλήξουν στο ταμείο της δημαρχίας ή σε τσέπες, πραγματικά δεν ξέρουμε... Ξέρουμε όμως ότι ένα μέρος τους θα έπρεπε να διατίθεται κάθε χρόνο για την δημιουργία υποδομών στον χώρο αυτό...
"Πολίτες Δήμου Ιστιαίας"